FAQ
Marifonie aan boord FAQ
Hoe, wat, wanneer en waarom rondom de marifoon
Voor alle pleziervaartuigen met een lengte van minder dan 20 meter is in Nederland een marifoon niet verplicht. In België is dat 7 meter. Alle andere schepen zijn verplicht om een marifoon aan boord te hebben. Ook schepen van minder dan 20 meter lengte, maar met een radar aan boord moeten een marifoon hebben.
Een mobiele telefoon is geen toegestaan alternatief voor de marifoon. Dit heeft meerdere redenen: Het bereik is niet overal gegarandeerd – Het kan zijn dat de telefonische oproep niet wordt beantwoord – In geval van nood, weten de schippers in de buurt niet dat er noodsituatie aan boord. Bij een noodoproep via de marifoon, worden de schepen in de buurt gewaarschuwd en kunnen zij eventueel assisteren. Ook de kustwacht komt dan meteen in actie. Via de gegevens in uw marifoon en/of AIS weten zij al precies waar ze u moeten vinden, wie u bent en op welk schip u vaart.
Om uw marifoon te mogen bedienen moet u eerst uw certificaat behalen. Er zijn 3 soorten certificaten. Welke u nodig heeft, is afhankelijk van waar en waarmee u vaart.
Het Basiscertificaat Marifonie is bedoeld voor het gebruik van maritieme frequentieruimte op vooral de binnenwateren. Vaste- en handheld marifoon.
Het Beperkt Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-B) is bedoeld voor het gebruik van maritieme frequentieruimte op de binnenwateren en vooral de kustwateren.. Vaste- en handheld marifoon, DSC/Combi-marifoon ( binnenvaart/zeevaart omschakelbaar)
Het Algemeen Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-A) is bedoeld voor gebruik van frequentieruimte op zee. Vaste- en handheld marifoon, DSC/Combi-marifoon (binnenvaart/zeevaart omschakelbaar). Examen in het engels.
Na het behalen van de cursus, kunt u online uw bedieningscertificaat aanvragen bij Agentschap Telecom.
Zodra u uw bedieningscertificaat heeft ontvangen, kunt u online uw zendapparatuur registreren bij Agentschap Telecom en uw ATIS-code aanvragen ( inloggen met uw DigiD, klik in het menu op “Nieuwe Zaak” en doe dan de registratie onder “Melding Frequentiebereik Maritiem” ) Na het voltooien van de registratie kunt u binnen 10 minuten uw registratiedocumenten online inzien. Binnen 20 werkdagen ontvangt u uw registratie ook per post.
In uw registratiedocumenten staan de aan u toegekende codes: ATIS = Automatic Transmitter Identification System. MMSI= Maritime Mobile Service Identity
Bij een basiscertificaat hoort een ATIS-code. Bij Marcom-B en Marcom-A certificaat hoort een ATIS-code en MMSI-code. Deze kunnen in uw marifoon worden geprogrammeerd en dan bent u klaar om uw marifoon te gebruiken. De codes zijn persoonsgebonden, dus mocht u uw schip verkopen en de marifoon aan boord is geprogrammeerd met uw codes, dan moeten deze uit de marifoon worden verwijderd of worden overschreven met de codes van de nieuwe eigenaar.
Bij het gebruik van uw marifoon moet u zich aan de Etherdiscipline houden zoals deze staan omschreven in het handboek Marifonie. De juiste kanalen moeten worden uitgeluisterd. Wanneer u klaar bent met spreken dan zegt u “over”. Het kustwachtcentrum heeft altijd de leiding in het gesprek. Er is geheimhoudingsplicht van alles wat u hoort via de marifoon. Altijd eerst uw naam melden, daarna waar u zich bevindt en dan wat uw bedoelingen zijn. In Nederland kan dit gewoon in het Nederlands. Internationaal kan dit in het Engels.